Monday 9 September 2013

Resepi ikan singgang




Bahan-bahan 


  • ikan tongkol / aya (ikan lain pun boleh juga)
  • 1 cm lengkuas 
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3-4 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 ulas bawang merah (dibelah 4)
  • 1-2 keping asam keping
  • 2 batang serai (diketuk)
  • Cili padi (ikut kepedasan yg diinginkan)
  • Bendi
  • Garam secukup rasa
  • Air


Cara-cara


  1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
  2. Kemudian, masukkan semua bahan lengkuas, kunyit hidup, bawang putih, bawang merah, cili padi dan serai, asam keping, garam dan serbuk perasa ke dalam periuk tadi.
  3. Biarkan sehingga mendidih sedikit. Masukkan ikan.
  4. Akhir sekali, tambahkan bendi.

No comments:

Post a Comment