Monday 9 September 2013

Resepi udang masak merah


Bahan-bahan 

  • udang 
  • sedikit kunyit hidup (dikisar)
  • cili kering (dikisar) - kalau suka pedas, letak banyak + cili padi
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1/2 inci lengkuas (dikisar)
  • 1 batang serai (dikisar)
  • daun limau purut
  • sos cili
  • sos tomato
  • sos tiram
  • garam
  • gula - jika perlu
  • minyak 
  • 1 bj bawang besar (dimayang)
  •  1 biji cili besar (dihiris)

Cara-cara

  1. Tuangkan sedikit minyak dan panaskan. Tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan sedikit gula. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan. Biarkan seketika.
  2. Masukkan udang dan kacau lg. Biarkan beberapa minit tapi untuk menambahkan keenakan, biarkan lama kerana air udang itu akan menyedapkan lagi rasa kuah. 
  3. Kemudian masukkan bawang besar dan cili besar. 
  4. Akhir sekali masukkan garam.

No comments:

Post a Comment