Resepi udang masak merah
Bahan-bahan
- udang
- sedikit kunyit hidup (dikisar)
- cili kering (dikisar) - kalau suka pedas, letak banyak + cili padi
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 1/2 inci lengkuas (dikisar)
- 1 batang serai (dikisar)
- daun limau purut
- sos cili
- sos tomato
- sos tiram
- garam
- gula - jika perlu
- minyak
- 1 bj bawang besar (dimayang)
- 1 biji cili besar (dihiris)
Cara-cara
- Tuangkan sedikit minyak dan panaskan. Tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan sedikit gula. Tambahkan sedikit air dan kacau perlahan. Biarkan seketika.
- Masukkan udang dan kacau lg. Biarkan beberapa minit tapi untuk menambahkan keenakan, biarkan lama kerana air udang itu akan menyedapkan lagi rasa kuah.
- Kemudian masukkan bawang besar dan cili besar.
- Akhir sekali masukkan garam.
No comments:
Post a Comment